Ahad, 2 Januari 2011

TOMYAM SEAFOOD ISTIMEWA

5 ekor udang harimau
100 gm sotong
50 gm isi ikan
2 batang serai (diketuk)
3 helai daun limau purut
3 tangkai cili kering
1/2 biji tomato
1 inci lengkuas
2 sudu besar sos tomyam
1 sudu besar kicap ikan
2 biji perahan air limau nipis
Sedikit gula, garam dan serbuk perasa

Cara membuatnya:-

Tuangkan dua senduk air ke dalam periuk  kemudian, campurkan dengan udang, ikan dan sotong. Biarkan ia hingga separuh masak. Masukkan serai, daun limau purut, lengkuas, tomato bersama cili kering. Masukkan juga sos tomyam, perahan air limau nipis, kicap ikan, serbuk perasa, garam dan gula. Kacau. Biarkan 10 minit sebelum diangkat. Hidangkan ketika panas.

Restauran Tanjung Seafood Ampang Waterfront 2...Majalah Mingguan Wanita

Tiada ulasan: